Call4Service
Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Jungheinrich Solar Car Parking
PERSBERICHT - 12/09/2023

Jungheinrich opent grootste zonnecarport in Hamburg

Jungheinrich heeft het parkeerterrein voor werknemers van het hoofdkantoor van het concern in Hamburg bedekt met een fotovoltaïsche installatie.

De 1.100 vierkante meter grote installatie werd op 8 september geopend door de senator voor economie Dr. Melanie Leonhard, de voorzitter van het bestuur van Jungheinrich Dr. Lars Brzoska en de voorzitter van het bestuur van het Industrieverband Hamburg Matthias Boxberger. Met 630 fotovoltaïsche modules en een piekvermogen van ongeveer 200 kilowattpiek is de zonneparking het grootste in zijn soort in Hamburg. In de toekomst zullen de werknemers van Jungheinrich hun elektrische privévoertuigen tijdens de werkuren kunnen opladen bij 48 van de in totaal 52 laadstations onder de zonnecarports. Vier andere laadstations zijn vrij toegankelijk en maken dus deel uit van de openbare oplaadinfrastructuur voor elektrische mobiliteit in Hamburg. De jaarlijkse opbrengst van het fotovoltaïsche dak van het parkeerterrein is voldoende om de batterijen van gemiddeld 4.000 elektrische auto's per jaar volledig op te laden. Jungheinrich investeert in totaal 1,7 miljoen euro in de nieuwe installatie. Het onderneming heeft hiervoor geen overheidsfinanciering ontvangen.

Jungheinrich Solar Car Parking Brzoska

Dr. Melanie Leonhard, senator voor economie en innovatie van de Vrije en Hanzestad Hamburg: “Meer klimaatbescherming vereist concrete actie in de praktijk - door politici, de samenleving en bedrijven. Jungheinrich neemt hier in Hamburg zijn verantwoordelijkheid. Met de zonnepanelen op het parkeerterrein richt het bedrijf zich niet alleen op hernieuwbare energie, maar ook op het bevorderen van elektrische mobiliteit. Elke zonnestraal die op deze zonnepanelen valt, wordt groene energie voor elektrische voertuigen. Deze maatregelen zijn enerzijds economisch interessant en anderzijds een belangrijke bijdrage aan het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.”

Dr. Lars Brzoska, voorzitter van het bestuur van Jungheinrich AG: “Bij Jungheinrich beschouwen we duurzaamheid als onze economische, ecologische en sociale plicht. Sinds 2021 gebruiken alle Jungheinrich vestigingen in Duitsland uitsluitend groene stroom. Met ons zonnecarport produceren we nu zelf onze groene energie juist daar waar het nodig is - bij de oplaadpunten voor de elektrische auto's van onze werknemers. Op die manier leveren we onze bijdrage aan de energie- en transportrevolutie en komen we weer een stap dichter bij ons doel om in 2030 CO2-neutraal te zijn op alle Jungheinrich vestigingen, inclusief alle fabrieken.” 

Matthias Boxberger, voorzitter van de Hamburgse Industriebond: “Onze Hamburgse industriële bedrijven zijn al geruime tijd klimaatbeschermers! Terwijl politici nog altijd debatteren over een fotovoltaïsche verplichting voor parkeerplaatsen in de wet ter versterking van de klimaatbescherming, zorgt een toonaangevend industrieel bedrijf in Hamburg al voor de realisatie. Dit toont aan dat vrije acties van ondernemers de CO2-uitstoot vaak sneller kunnen verminderen dan bureaucratische regelgeving. Voor de Hamburgse industrie is klimaatbescherming al lang een van de belangrijkste bedrijfsdoelen.”

Elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen is een alternatief voor fossiele brandstoffen en levert dus een essentiële bijdrage aan de klimaatbescherming. Stijgende elektriciteits- en energieprijzen vormen ook een uitdaging voor de economie, waardoor de onderwerpen energiezekerheid en zelfvoorziening ook relevanter zijn geworden. In Hamburg is er beperkte ruimte beschikbaar voor de uitbreiding van hernieuwbare energie. Daarom biedt het gebruik van fotovoltaïsche installaties op reeds volgebouwde gebieden zoals commerciële en industriële locaties een enorm potentieel.

De zonnecarport bij Jungheinrich werd ontworpen en uitgevoerd door energielenker Groep. De groene stroom die hier wordt opgewekt, vloeit rechtstreeks naar de laadstations die eronder zijn geïnstalleerd en naar de stroomvoorziening van het hoofdkantoor van Jungheinrich, waar ook zonnepanelen reeds aanwezig zijn. Jungheinrich levert de overtollige elektriciteit aan het openbare elektriciteitsnet van Hamburg. Sinds 2021 gebruiken alle Duitse vestigingen van Jungheinrich, inclusief de zes Duitse fabrieken, uitsluitend groene stroom. Om de uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van elektriciteit, warmte en stoom (Scope 2) binnen de hele groep te verminderen, stimuleert Jungheinrich wereldwijd de omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen. In 21 landen is de omschakeling naar groene stroom al voltooid. Alleen al in 2022 kon Jungheinrich zo ongeveer 18.900 ton CO2-uitstoot besparen, vergelijkbaar met de jaarlijkse opslagcapaciteit van 3.150 hectare bos. Jungheinrich streeft naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering op alle locaties en in alle fabrieken wereldwijd in 2030. 

Tegelijkertijd stimuleert Jungheinrich de elektrificatie van de intralogistiek. In maart 2023 rolde de laatste Jungheinrich truck met verbrandingsmotor van de band in München (Duitsland). Sindsdien produceert het bedrijf 100 % elektrische trucks. Jungheinrich is daarmee het eerste bedrijf in zijn sector dat volledig omschakelt naar elektrische mobiliteit. Het bedrijf bouwt al 70 jaar elektrische trucks die in magazijnen over de hele wereld worden gebruikt. Tot op heden is Jungheinrich technologieleider op het gebied van elektrische mobiliteit in het magazijn, vooral op het gebied van lithium-ion batterijen, die een nog grotere bijdrage leveren aan de klimaatbescherming dan de traditionele loodzuur batterijen.

NAAR OVERZICHT PERSBERICHTEN