Call4Service
Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Soorten magazijnautomatisering Jungheinrich
Oplossingen op maat van uw bedrijf

Welke soorten magazijnautomatisering zijn er?

Magazijnautomatisering betekent het vervangen van handmatige arbeid door machines en/of computers in het magazijn. Dit heeft invloed op zowel fysiek werk als mentaal werk. Welke soorten magazijnautomatisering bestaan er en welke is het meest geschikt voor uw toepassing?

Er zijn drie verschillende automatiseringsniveaus voor primaire magazijnprocessen, zoals opslag en orderverzamelen. In elk geval is er een IT-systeem dat de magazijnprocessen bestuurt. Het belangrijkste onderscheid is de mate van mechanisatie.


1. Handmatige / traditionele magazijnen

In een handmatig of traditioneel magazijn worden alle taken uitgevoerd door mensen - met of zonder de hulp van vorkheftrucks of hef- en transportapparaten. In dit geval betekent automatisering dat u het personeel aanstuurt met behulp van software - meestal met een magazijnbeheersysteem (WMS). Een WMS neemt de taken over van het plannen, optimaliseren en controleren van alle handmatige processen. Uw personeel ontvangt instructies via de schermen van draagbare of voertuigterminals, via handsfreemodules met spraakherkenning of via databrillen.

Het WMS, niet uw personeel, bepaalt de optimale volgorde voor het orderverzamelen en berekent de meest efficiënte route om dit te doen. Het magazijnbeheersysteem zorgt ervoor dat uw vorkheftrucks zo weinig mogelijk zonder pallets rijden, bijvoorbeeld wanneer de operator een nieuwe opdracht krijgt voor de terugweg na het afleveren van een pallet ('dubbele ritten'). Het WMS houdt rekening met de vertrektijden van de vrachtwagens. Het plant het orderverzamelwerk zodanig dat de juiste goederen op het juiste moment en bij de juiste laadkade klaarstaan om opgehaald te worden.

Het magazijnbeheersysteem neemt niet alleen een groot deel van het mentale werk over, het vermindert ook de fysieke werkdruk van uw magazijnmedewerkers door alle taken zo te plannen en te optimaliseren dat uw medewerkers slechts kortere afstanden hoeven af te leggen. Als het bijvoorbeeld gaat om batchverzamelen, verzamelt het magazijnbeheersysteem de orders van uw klanten op een intelligente manier tot een batch. De operator kan de hele batch verzamelen en hoeft niet meer voor elke order in de rekken te zoeken.

Het WMS minimaliseert ook fouten, omdat het intelligente monitoring tijdens het orderverzamelen integreert. Dit omvat het scannen van de barcode bij het orderverzamelen of het inspreken van een controlenummer in de handsfree module.

2. Gedeeltelijk geautomatiseerde magazijnen

Het voordeel van een gedeeltelijk geautomatiseerd magazijn is dat u veel tijd wint en arbeidskosten bespaart met een relatief lage investering. Een besturingssysteem voor uw smallegangentrucks maakt het bijvoorbeeld mogelijk om automatisch naar de volgende orderverzamellocatie te rijden, zodat de bestuurder niet langer tegelijkertijd hoeft te zoeken, rijden en manoeuvreren. Omdat een smallegangentruck met deze navigatiefunctie altijd de optimale bocht kiest, kunt u bovendien tot 25% besparen.

Naast smallegangentrucks kunt u ook orderverzameltrucks en reachtrucks aansluiten op uw magazijnbeheersysteem. Zodra uw magazijnbeheersysteem de opslagpositie doorgeeft aan de reachtruck, beweegt deze automatisch naar de juiste hoogte. Tegelijkertijd stopt een orderverzamelaar na elke uitslag automatisch voor de volgende orderverzamelplek. Dit betekent dat de bestuurder van de orderverzameltruck niet meer constant op en af hoeft te stappen om de truck een paar meter naar de volgende positie te verplaatsen. Dit levert u ook besparingen op van 25% of meer.

Vaak is het raadzaam om niet alle fysieke processen te automatiseren, maar slechts enkele. Een voorbeeld hiervan is zone orderverzamelen, wat betekent dat het gebied is verdeeld in verschillende zones met orderverzamelplaatsen. Elke medewerker verzamelt alleen producten in zijn eigen zone. Hierdoor verplaatsen ze zich niet door het hele magazijn, waardoor ze minder afstanden hoeven af te leggen. Vervolgens kunt u het transport van producten door de zones mechaniseren. De containers of kisten waarin alle producten worden geplaatst, worden automatisch van zone naar zone getransporteerd met de rolbaan en uiteindelijk naar het pakstation. Een ander voorbeeld van semiautomatisering is de combinatie van batchgewijs orderverzamelen en sorteren. Het WMS stelt een groot aantal orders samen in één batch, die verschillende orderverzamelaars tegelijkertijd kunnen samenstellen. De operator plaatst vervolgens alle producten in een sorteersysteem. Het systeem zorgt ervoor dat alle producten per klant worden verzameld en gesorteerd. De producten moeten echter nog steeds met de hand worden verzameld, is volledig gemechaniseerd.

3. Volledig geautomatiseerd magazijn

Een andere term voor een volledig geautomatiseerd magazijn is 'goods-to-person'. Uw personeel hoeft niet meer naar de goederen te lopen of te rijden. Integendeel: de goederen komen naar hen toe. Een volautomatisch magazijn bestaat vaak uit een combinatie van stellingen en stellingbedieningsapparaten zoals stapelaars of miniloadkranen, die pallets, containers of kisten met goederen neerzetten of weghalen. volledig automatisch. Als alleen volle pallets het magazijn binnenkomen en verlaten, is er geen menselijke interactie nodig. Als er al iemand nodig is om de pallets aan het begin en aan het einde van het proces op een conveyorsysteem te zetten of van een conveyorsysteem te halen. Volledig geautomatiseerd werken is niet helemaal mogelijk in een magazijn met orderverzamelen. Je hebt nog steeds medewerkers nodig voor het laatste proces: het verzamelen van het juiste aantal producten. Zij moeten op de orderverzamelplaats staan - waar conveyorsystemen de juiste pallets, con tainers en kisten ophalen - en het juiste aantal eruit halen. Verdere innovaties zijn ook gericht op het automatiseren van dit laatste proces. Er bestaan al dergelijke geautomatiseerde systemen voor het verzamelen van kratten - orderverzamelen op doosniveau - maar tot nu toe zijn deze alleen interessant voor grote retailers. De volledige automatisering van productpicking, d.w.z. het verzamelen van losse producten, is nog te complex vanwege de grote verschillen in de vormen en afmetingen van producten.

Automatiseringsoplossing op maat

Een magazijn kan dus op verschillende manieren en in verschillende mate worden geautomatiseerd. Een enkel magazijn- en orderverzamelsysteem is zelden genoeg voor het hele bedrijf. De meeste bedrijven kiezen voor een combinatie van handmatige, gedeeltelijk en/of volledig geautomatiseerde systemen. In dit geval is het cruciaal dat een magazijnbeheersysteem de hele operatie plant en aanstuurt, zodat dat de systemen samenwerken als een goed geoliede machine. Er moet rekening worden gehouden met de levensduur en de gewenste terugverdientijd van het systeem. Het moment waarop een geautomatiseerd magazijn- en orderverzamelsysteem is afgeschreven, ligt ver buiten de planningshorizon van de meeste bedrijven. Als dit ook voor uw bedrijf geldt, moet u de voorkeur geven aan systemen met een kortere terugverdientijd. Of je kiest voor een flexibel en uitbreidbaar systeem.


Meer weten over de verschillende soorten magazijnautomatisering?

Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.