Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Geschikte banden heftruck
Tips & tricks

Geschikte banden kiezen voor uw heftruck

Wanneer u een heftruck aankoopt, dient u ook gepaste heftruckbanden te kiezen. Welke band u bij voorkeur kiest, is afhankelijk van tal van zaken. Uw toepassing, het hefvermogen van uw truck en de intensiteit waarmee u de truck gebruikt, spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

Zo staat een stabiele band garant voor meer productiviteit en veiligheid, biedt een kwalitatieve band meer comfort en zorgt een slijtvaste band voor een lager energieverbruik, lagere inzetkosten en een langere levensduur. Maar hoe maakt u nu de juiste keuze? Welk type band is het meest geschikt voor uw truck? Wij lijsten hieronder de belangrijkste kenmerken van de verschillende bandentypen op. Zo wordt het voor u gemakkelijker om de juiste bandenkeuze te maken.

Type 1: Volrubber band

Een volrubber band wordt ook wel eens een ‘super elastic’ (SE) band genoemd. Deze band is samengesteld uit drie lagen rubbermengsels of compounds, die verantwoordelijk zijn voor de rolweerstand, de veerkracht en de rijeigenschappen. Elk van deze lagen heeft zijn eigen functie: (1) een harde hiellaag die een perfecte fit op de velg garandeert zodat doorslippen vermeden wordt, (2) een zachte en schokabsorberende comfortlaag in het midden en (3) een slijtvast vlak aan de buitenkant. Het loopvlak van de band is meestal voorzien van een profiel. Een goede keuze van profiel garandeert u ook een groter comfort, minder trillingen en meer gebruiksgemak.

Tijdens het rijden kan warmte zich opbouwen in een volrubber band omwille van hoge snelheden, lange afstanden en zware lasten. Om de kwaliteit van een volrubber band te verhogen, wordt daarom koolstof (roet) toegevoegd. Koolstof heeft uitstekende eigenschappen op het vlak van slijtvastheid. Bovendien is koolstof een goede geleider die elektrische lading op een truck makkelijker afleidt naar de ondergrond.

Daar tegenover staat dat roet zwarte strepen kan achterlaten op de ondergrond. Wilt u dit vermijden? Dan opteert u best voor non-marking banden waarin de roetdeeltjes vervangen zijn door silica of krijt. Houd er wel rekening mee dat non-marking banden duurder zijn en een minder lange levensduur kunnen hebben. Daar tegenover staat dan weer dat dit de netheid in uw magazijn aanzienlijk verhoogt.

Type 2: Luchtband

Een luchtband bevat een luchtkamer waardoor schokken gedempt worden. Een goede keuze dus als u op een oneffen ondergrond rijdt en uw truck en last niet wilt beschadigen. Daarnaast zorgt de luchtkamer van een luchtband ook voor meer comfort.

Minpunten van een luchtband zijn uiteraard een grotere kans op een lekke band en op verlies van productiviteit. Bovendien is een luchtband minder onderhoudsvriendelijk en heeft de band een kortere levensduur dan een volrubber band.

Type 3: Polyurethaan band

Een polyurethaan band (PU) of Vulkollan band wordt - in tegenstelling tot een massieve band - niet gemaakt van een rubbermengsel maar van polyurethaan. Dit zijn elastomeren gemaakt op basis van chemische reacties tussen polyester polyolen. Een polyurethaan band heeft een hoge draagcapaciteit en dit bij een geringe hoogte en/of breedte. De band wordt hoofdzakelijk gebruikt bij trucks zoals stapelaars, reachtrucks, hoogbouwtrucks en smallegangenstapelaars. Een polyurethaan band is vrij hard en wordt dan ook quasi enkel ingezet bij toepassingen met een gladde ondergrond.

Tip: Vraag advies

Er zijn heel wat zaken die een rol spelen bij uw keuze van heftruckbanden. Naast de rolweerstand, de stabiliteit en het rijgedrag - die samen het energieverbruik bepalen - zijn ook de rijafstanden, inzetomstandigheden, het gewicht van de heftruck, de lasten, de ondergrond en de omgevingstemperatuur bepalend.

Een kwaliteitsband combineert comfort, zowel voor de truck als voor de bestuurder, met een goede prijs/kwaliteitsverhouding en lagere kostprijs per rij-uur (een lagere ‘total cost of ownership’). De ideale heftruckband bestaat niet maar is steeds een afweging van diverse factoren. Niet overtuigd van welke band de meest geschikte voor u is? Vraag dan zeker advies. 


Meer weten over welke band te kiezen voor uw heftruck?

Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.