Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Persbericht - JT Energy Systems
Persbericht - 27/01/2022

JT Energy Systems bouwt batterijopslagfaciliteit van 25 megawatt

JT Energy Systems geeft gebruikte lithium-ion batterijen een tweede leven en gaat in de toekomst CO2-neutrale batterijen produceren.

De joint venture tussen Jungheinrich en Triathlon bouwt in Freiberg in Saksen (Duitsland) een uiterst flexibele batterijopslagfaciliteit met een piekvermogen van 25 MW. De installatie is de grootste in haar soort in Saksen en een van de krachtigste in Duitsland. Het grootschalige opslagsysteem bestaat onder meer uit gebruikte lithium-ion batterij modules die na hun succesvolle toepassing in elektrische heftrucks en de automobielsector opnieuw zullen worden gebruikt. In de toekomst zal het batterijopslagsysteem worden gebruikt om op de locatie 100% CO2-neutrale batterijen te produceren volgens specifieke vereisten.

De taak van de megabatterij is het tijdelijk opslaan van duurzame elektriciteit, het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het leveren van energie op piekmomenten. Het project wordt uitgevoerd door experten op het gebied van grootschalige batterijopslag van het plaatselijke bedrijf Tricera Energy GmbH. Met dit ambitieuze project geven de betrokken bedrijven een impuls aan de energietransitie en benadrukken ze het grote potentieel dat schuilt in de intelligente koppeling van elektromobiliteit en de energietransitie. Het hergebruik van gebruikte voertuig batterijen in stationaire opslagsystemen is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Jungheinrich voor een efficiënt en zuinig gebruik van grondstoffen in het kader van de kringloopeconomie.

Lithium-ion batterijen hergebruiken na hun jarenlange toepassing in elektrische voertuigen is een bijzonder efficiënte, duurzame en grondstofbesparende bijdrage aan de energietransitie. De gebruikte energiemodules worden door JT Energy Systems geclassificeerd en indien nodig opgeknapt om de maximale levensduur van de gebruikte middelen te garanderen. Door de sterke toename van het aantal elektrische voertuigen met lithium-ion batterijen in de afgelopen jaren, verwacht JT Energy Systems dat in de toekomst een groeiend aantal batterijcapaciteiten een tweede leven krijgt in stationaire opslagfaciliteiten.

"Elektromobiliteit is booming. Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen Jungheinrich elektrische trucks in gebruik. Een snel groeiend deel hiervan is uitgerust met de modernste lithium-ion technologie. Lithium-ion batterijen zijn bijzonder duurzaam. Ze kunnen meestal langer worden gebruikt dan de trucks waarvoor ze jarenlang als energiebron dienen. Stationaire energieopslagsystemen zoals die in Freiberg zijn het logische gevolg van het hergebruik van lithium-ion batterijen voor een tweede leven en leveren zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie", verklaart Reinhild Kühne, Managing Director van JT Energy Systems.

JT Energy Systems werd in 2019 gezamenlijk opgericht door de intralogistiekspecialist Jungheinrich gevestigd in Hamburg (Duitsland) en de batterijfabrikant Triathlon. De joint venture produceert energiesystemen voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen. Vanuit Freiberg in Saksen bedient het bedrijf de snel groeiende vraag naar innovatieve en duurzame energie- en batterijsystemen. Het bedrijf heeft bijzondere expertise in de reparatie en reconditionering van gebruikte lithium-ion batterijen. Voor de classificatie en evaluatie van de resterende levensduur van batterijen wordt een beroep gedaan op de knowhow van NOVUM engineerING GmbH uit Dresden (Duitsland) als expert in batterijbewaking op basis van AI.

De grootschalige batterijopslagfaciliteit wordt gepland en gebouwd door het plaatselijk gevestigde partnerbedrijf Tricera Energy GmbH en de oplevering is gepland voor het najaar van 2022. Het bedrijf is gespecialiseerd in stationaire opslagtechnologie en industriële opslagoplossingen. JT Energy Systems en zijn aandeelhouders Jungheinrich en Triathlon zetten een belangrijke stap in de consequente uitvoering van hun duurzaamheidsstrategie door te investeren in deze technologie van de toekomst.

Over Tricera Energy GmbH
Met flexibele en modulaire batterijopslagsystemen draagt Tricera Energy GmbH bij aan een vraaggerichte, regeneratieve energievoorziening en stimuleert daarmee de energietransitie. Zowel autonome als hybride batterijopslagoplossingen (batterij + PV/wind/X) worden gerealiseerd. Via strategische partnerbedrijven heeft de onderneming toegang tot grote delen van de value chain, van de batterijmodule tot het afgewerkte totaalsysteem. Dit maakt de ontwikkeling mogelijk van nieuwe concepten voor First-, 2nd- en Last Life-batterijopslagsystemen.

NAAR OVERZICHT PERSBERICHTEN