Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Waarop letten bij de inrichting van uw magazijn?
Tips & tricks

Magazijn inrichten

De inrichting van uw magazijn is van cruciaal belang voor een vlotte werking. Hoe kunt u op de meest efficiënte manier omgaan met de aanwezige ruimte in uw magazijn?

Gebruik maken van de meest geschikte magazijnrekken draait om het optimaal gebruiken van de opslagruimte en om bedrijfsspecifieke, interne processen. Bij Jungheinrich hebben we meer dan 60 jaar ervaring als het op magazijnrekken aankomt. We lijsten dan ook graag enkele tips voor u op zodat u verzekerd bent van een goede werking en een optimale ruimtebenutting.

Tip 1: Analyseer uw intralogistieke processen

Vooraleer u begint met het inrichten van uw magazijn, doet u er goed aan de processen binnen uw magazijn in kaart te brengen en te analyseren. Wat is de beste oplossing voor uw specifieke intralogistieke behoeften? De inrichting moet immers weldoordacht gebeuren om te komen tot de beste oplossing. Een juiste analyse van de magazijnprocessen en –behoeften moet daarom altijd het uitgangspunt zijn.

Stel uzelf de juiste vragen. Welke goederen wilt u stockeren? Hoe wilt u uw goederen opslaan? Wilt u zoveel mogelijk palletten kwijt in uw magazijn of wilt u elke pallet afzonderlijk bereiken? Hoe wordt het orderpicken en de aanlevering in uw magazijn georganiseerd? … Allemaal vragen waarbij u even stil dient te staan en een antwoord op moet formuleren.

Samen bepalen we de beste oplossing

Tip 2: Benut de oppervlakte van uw magazijn maximaal

Oppervlakte is schaars. Het is dan ook belangrijk om elke kubieke meter van uw magazijn maximaal te benutten, de hoogte ingaan is dus een voor de hand liggende oplossing.

Voor de benutting van de vloeroppervlakte speelt de gangbreedte uiteraard een belangrijke rol. Deze wordt mee bepaald door de trucks die doorheen het magazijn moeten navigeren. U moet u zich daarom zeker ook de vraag stellen welke trucktypes u zult gebruiken in uw magazijn. Een driewielvorkheftruck heeft bijvoorbeeld circa 3,20 meter nodig als gangbreedte, terwijl een reachtruck voldoende heeft aan ongeveer 2,80 meter en een smallegangenstapelaar circa 1,75 meter nodig heeft.

Als u een hoog magazijn heeft, dan moet u zeker overwegen om goederen te stapelen in de hoogte. Wat betreft afmetingen kunnen magazijnrekken hoger gebouwd worden dan voorheen, reachtrucks zijn inmiddels beschikbaar in uitvoeringen met een hefhoogte van bijna 13 meter. Smallegangenstapelaars kunnen zelfs goederen wegplaatsen tot een hoogte van meer dan 17 meter.

Uiteraard dient u rekening te houden met factoren zoals stabiliteit, veiligheid en lichtinval. Platformen met een tussenvloer of entresol kunnen u bijvoorbeeld ook een oplossing bieden waarbij u zonder grote verbouwingen een extra verdieping kunt creëren en daarmee ook extra opslagruimte. Zo blijven al uw producten eenvoudig en veilig met de hand bereikbaar en verdubbelt u uw opslagcapaciteit.

Content Magazijninrichting 02

Tip 3: Kies voor een totaaloplossing

Wanneer u nadenkt over de inrichting van uw magazijn, is het ook belangrijk om de trucks - die u in uw magazijn zult gebruiken - in uw achterhoofd te houden. De meest optimale truckkeuze is doorgaans onlosmakelijk verbonden met het stellingenconcept en vice versa. 

Content Magazijninrichting 03

Meer info?

Wilt u meer weten over hoe uw magazijn in te richten?
Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.