Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Jungheinrich Storage Solutions
PERSBERICHT - 09/02/2023

Jungheinrich verwerft Storage Solutions Group om een strategische basis te krijgen in de snelgroeiende VS markt van magazijnautomatisering

Jungheinrich AG neemt Storage Solutions Group, gevestigd in Indiana (VS), over. Storage Solutions is een toonaangevende leverancier van oplossingen voor stellingen en magazijnautomatisering in de VS. Daarmee breidt Jungheinrich de toegang tot de opslag- en automatiseringsmarkt uit.

Een overeenkomst werd getekend tussen Jungheinrich en Merit Capital Partners, MFG Partners en het management van Storage Solutions voor de volledige overname van het aandelenkapitaal van Storage Solutions. De totale vergoeding die overeengekomen is, bestaat uit een investering van ongeveer 375 miljoen USD - onder voorbehoud van de gebruikelijke aanpassingen bij afronding van de transactie - en een flexibele, op prestatie gebaseerde component (in het gemiddelde tot hoge ééncijferig) percentage ten opzichte van de aankoopprijs. De laatste genoemde component kan binnen drie jaar na de afronding van de transactie worden gerealiseerd door het management van Storage Solutions, dat Storage Solutions zal blijven leiden. De overname zal worden gefinancierd met bestaande liquide middelen en vreemd vermogen waarbij dit slechts een beperkte invloed zal hebben op de schuldgraad.

Storage Solutions: een gevestigd platform voor magazijnautomatisering in de VS

Storage Solutions is een Amerikaans bedrijf voor magazijnontwerp, -automatisering en -integratie met 170 werknemers en 45 jaar ervaring in het leveren van kant-en-klare oplossingen op maat voor klanten. Op basis van een technologieonafhankelijk bedrijfsmodel heeft Storage Solutions een sterke positie verworven op de markt met een robuuste groeidynamiek op lange termijn. Het bedrijf biedt geïntegreerde services met eigen logistieke en installatieteams. Dit garandeert een tijdige oplevering van projecten en maakt services met toegevoegde waarde mogelijk, zoals de optimalisering van workflows en services op het gebied van engineering en vergunningen.

Storage Solutions is een betrouwbare partner voor een groot en groeiend klantenbestand met een strategische focus op bedrijven die geïntegreerde ondersteuning en expertise nodig hebben op het gebied van magazijnontwerp, technologie en projectbeheer. Het klantenbestand omvat een groot aantal toonaangevende merken, onder meer uit de logistiek, e-commerce, detailhandel, voedings- en drankensector en industrie. Voor het boekjaar 2022 verwacht Storage Solutions een omzet van ongeveer 290 miljoen dollar en een aangepaste EBIT van ongeveer 34 miljoen dollar.

Transactie loont voor Strategie 2025+ van Jungheinrich

De overname zal de wereldwijde aanwezigheid en marktpositie van Jungheinrich verder versterken. Het bedrijf grijpt zo de kans om met een strategische zet een groot en snelgroeiend marktsegment in de VS te betreden. De marktdekking van Storage Solutions geeft Jungheinrich toegang tot belangrijke logistieke knooppunten in de VS en de mogelijkheid om ook bestaande Europese klanten in deze markt te ondersteunen. Daarnaast wordt de mogelijkheid gecreëerd om op middellange termijn een aanwezigheid in de buurlanden Canada en Mexico op te bouwen. De overname vormt een aanvulling op Jungheinrichs bestaande partnerschap met Mitsubishi Logisnext Americas (MLA), dat de enige activiteit van Jungheinrich op de Noord-Amerikaanse markt voor hef- en magazijntrucks blijft en geen gevolgen ondervindt van de transactie.

Door het bundelen van hun competenties en capaciteiten zullen Jungheinrich en Storage Solutions gezamenlijk de verdere ontwikkeling van innovatieve automatiseringsoplossingen stimuleren. Verwacht wordt dat de wereldwijde marktgroei op dit gebied tussen 2021 en 2025 gemiddeld 10% per jaar (CAGR) zal bedragen.

Jungheinrich verwacht dat de overname vanaf het begin een positief effect zal hebben op de winst per aandeel, de vrije kasstroom per aandeel en de aangepaste EBIT-marge. De 2025+ doelstelling om 20% van de omzet buiten Europa te realiseren, met name via anorganische groei, wordt ondersteund door de aanzienlijke toename van meer dan 300 miljoen dollar in de jaarlijkse omzet van Storage Solutions. Bovendien is het servicegerichte bedrijfsmodel van Storage Solutions gebaseerd op een asset-light-benadering met beperkte kapitaaluitgaven, wat een positief effect zal hebben op de cashflow en het weerstandsvermogen van Jungheinrich.

Dr. Lars Brzoska, CEO van Jungheinrich: “De overname van Storage Solutions is een belangrijke stap in de uitvoering van onze Strategie 2025+. Het is een uitstekende gelegenheid om onze geografische aanwezigheid in de VS uit te breiden en een sterk strategisch platform te creëren voor groei op het gebied van magazijnautomatisering in de hele regio. Storage Solutions is een gevestigd en succesvol bedrijf met een aantrekkelijk klantenbestand en een uitstekend managementteam. We zien grote mogelijkheden in het combineren van de magazijn- en automatiseringscompetenties van beide bedrijven, ten voordele van de klanten in de VS en onze Europese klanten met activiteiten in Noord-Amerika.

Kevin Rowles, CEO van Storage Solutions: “De volgende groei in onze sector zal naar verwachting komen van de toenemende vraag naar magazijnautomatisering. Storage Solutions heeft uitgebreide expertise in stellingtechnologie en in automatisering en digitalisering. We willen dit verder uitbreiden aangezien de vraag voortdurend toeneemt dankzij de sterke economische fundamenten. Samen met Jungheinrich kijken we ernaar uit om de kansen voor verdere groei te benutten.

De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Jungheinrich hebben de transactie goedgekeurd. De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023 worden afgerond. De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, waaronder goedkeuring van de fusiecontrole in de VS.

Morgan Stanley & Co. International plc treedt op als financieel adviseur van Jungheinrich en Freshfields Bruckhaus Deringer treedt op als juridisch adviseur. Deloitte ondersteunde het due diligence-proces. Baird fungeert als financieel adviseur van Storage Solutions en Goodwin Procter LLP treedt op als juridisch adviseur.

NAAR OVERZICHT PERSBERICHTEN