Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Hou uw heftrucks in topconditie
Tips & tricks

Heftrucks in topconditie houden

Heftrucks zijn complexe machines. Of u nu over een nieuwe truck, een tweedehands of een huurtruck beschikt, het is cruciaal om uw truck op regelmatige basis te onderhouden en de nodige controles uit te voeren. Alleen zo blijft uw truck in optimale conditie. 

Hoe beter u uw heftruck verzorgt, hoe langer de truck zal meegaan. Bovendien verlaagt u zo het risico op ongevallen en op uitvallen van uw truck. Wij geven u graag enkele tips met betrekking tot welke controles u regelmatig moet uitvoeren. Hierdoor kunt u in alle veiligheid werken en wordt de levensduur van uw truck verlengd.

Tip 1: Controleer de banden

Eén van de belangrijkste componenten van uw heftruck zijn de banden. De banden van een heftruck dienen steeds grondig en op regelmatige basis gecontroleerd te worden. Wanneer banden immers niet volledig zijn opgepompt en de luchtdruk onvoldoende is, dan verliest de heftruck aan tractie. Dit kan zware gevolgen hebben wanneer u op dat ogenblik net een zware last aan het vervoeren bent. Zorg er zeker ook voor dat de luchtdruk in de banden niet te hoog is. Dit kan namelijk leiden tot een klapband. Controleer ook steeds of alle moeren en bouten nog voldoende vast zitten.

Net als bij een auto is het belangrijk dat de slijtagegrens van de banden van uw heftruck niet overschreden wordt. Maak er daarom een gewoonte van om wekelijks de banden van uw truck te controleren.

Controle banden heftruck

Tip 2: Check de vloeistoffen

Een heftruck heeft voldoende vloeistoffen nodig voor een vlotte werking van onder meer de hydraulica en de transmissie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld ook motorolie en koelvloeistoffen essentieel. Al deze vloeistoffen moeten op het juiste niveau gehouden worden om optimale prestaties van uw heftruck te kunnen garanderen. Deze vloeistoffen zorgen er namelijk voor dat uw heftruck vlot werkt, net als alle onderdelen. Door de vloeistoffen te controleren, regelmatig te verversen en bij te vullen, verbeteren de algemene prestaties van uw heftruck, verlengt u de levensduur van uw truck en voorkomt u problemen met de motor. 

Controleer regelmatig de vloeistoffen in uw heftrucks

Tip 3: Test de remmen

Heftrucks moeten vaak bijzonder zwaar werk verrichten waardoor u automatisch ook harder op de rem gaat staan bij het remmen. Als de remmen van uw truck tekenen van schade beginnen te vertonen, is het van vitaal belang dat u de remmen onmiddellijk controleert om te voorkomen dat ze te zacht worden en mogelijk ernstige schade veroorzaken.

Een eenvoudige test voor u begint te rijden, kan veel problemen voorkomen. Druk de rempedaal gedurende enkele seconden in. De pedaal moet normaliter in één vlotte beweging helemaal naar beneden gaan. Gebeurt dit in schokken of met enige moeite? Dan is er mogelijk iets mis en gebruikt u de truck best niet tot dit probleem opgelost is. 

Test de remmen van uw heftruck voor u ermee begint te rijden

Tip 4: Controleer de batterij 

Heeft u een truck met lithium-ion batterij?
Dan hoeft u niets te controleren. Een lithium-ion batterij heeft namelijk geen dagelijkse controle nodig. Het is echter wel belangrijk dat u vermijdt dat de batterij volledig leeg raakt. Onze Jungheinrich lithium-ion batterijen kunnen trouwens snel en tussentijds opgeladen worden.

Heeft u een truck met loodzuur batterij?
Bij een loodzuur batterij zijn er bepaalde zaken die bij voorkeur minstens één keer per week gecontroleerd moeten worden:

1. Controleer het elektrolytniveau van de batterij. Vul met gedemineraliseerd water als het niveau te laag staat.
2. Houd de batterij schoon en droog.
3. Corrosie aan de geplastificeerde stalen container of de polen kunt u best verwijderen.

Controle batterij heftruck

Tip 5: Reinig uw heftruck 

Een heftruck wordt doorgaans veel gebruikt, vaak in niet optimale omstandigheden. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat een truck dagelijks meerdere ritten van buiten naar binnen maakt en omgekeerd. Hierbij wordt de truck mogelijk blootgesteld aan stof en regen, in combinatie met vele andere potentieel bijtende stoffen. Wanneer u uw truck niet regelmatig schoonmaakt, wordt het lastiger alle stof en ander vuil te verwijderen met mogelijk ernstige schade tot gevolg. Door uw heftruck regelmatig te reinigen, blijft uw heftruck in topconditie en voorkomt u oververhitting door opstapeling van stof. Bovendien is het ook gewoon aangenamer om met een mooie en propere heftruck rond te rijden.

Tips nodig om uw heftruck schoon te maken? Lees hier meer.

Schoonmaken heftruck

Tip 6: Gebruik alleen originele onderdelen

Elke heftruck bestaat uit een groot aantal bewegende componenten. Kosten besparen als het gaat om onderdelen is dan ook geen goed idee. Dit kan immers leiden tot frequente storingen - en erger nog - potentiële veiligheidsrisico's. Gebruik voor uw Jungheinrich trucks daarom alleen originele Jungheinrich onderdelen. Zo kunt u altijd vertrouwen op uw heftruck en bespaart u geld op lange termijn door het vermijden van constante, dure reparaties. 

Gebruik alleen originele Jungheinrich-onderdelen

Meer info?

Wilt u meer weten over hoe uw heftruck in topconditie te houden?
Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.