Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Hoe kunt u best uw truck schoonmaken?
TIPS & TRICKS

Heftrucks schoonmaken

Uw heftruck kan door dagelijks gebruik stoffig en vuil worden. Dit kan op termijn leiden tot een hoger brandstofverbruik, een minder betrouwbare truck en zelfs een grotere slijtage van uw truck zelf. 

U kunt zich misschien moeilijk voorstellen dat kleine stofdeeltjes ernstige problemen bij uw heftruck kunnen veroorzaken. Toch is dit het geval. Wanneer de motor van uw heftruck verstopt raakt met stof, betekent dit doorgaans weinig goeds. Zo verslijt de motor sneller en zorgt het stof na verloop van tijd voor slijtage van de lagers, zuigers, cilinders en kleppen. De motor is dan meer vatbaar voor defecten en meer onderdelen moeten vervangen worden. Dit brengt dan weer onnodige kosten met zich mee.

Ook uw brandstofverbruik wordt beïnvloed. Hoe meer stof, hoe minder lucht bij de motor kan komen. Brandstofverbranding kan hierdoor problematisch worden, wat kan leiden tot een toename van de schadelijke uitstoot. De olie kan ook vervuild raken, met schade aan de motor tot gevolg. 

Het is dus zeer belangrijk om uw heftruck op regelmatige basis schoon te maken. Op deze pagina kunt u enkele tips vinden om uw heftruck zo proper mogelijk te krijgen.

Tip 1: Bescherm uzelf

Neem bij het reinigen van uw heftruck een aantal voorzorgsmaatregelen voor het vermijden van contact met gevaarlijke stoffen. Als u een hogedrukreiniger gebruikt, houd dan een veilige afstand tot de heftruck en draag indien mogelijk beschermende kleding, een veiligheidsbril en handschoenen. U kunt er ook voor kiezen een masker te dragen om uzelf te beschermen tegen het inademen van schadelijke stoffen. Aangezien de ondergrond waarop u werkt nat kan worden, draagt u best anti-slip schoeisel om ongelukken te voorkomen.

Tip 2: Begin met droog reinigen

Stof sijpelt door alle openingen in uw heftruck en door de filters. Met een compressor kunt u zowel de volledige heftruck als het motorcompartiment uitblazen. De luchtfilter kunt u ook eenvoudig verwijderen om te reinigen. Maak de luchtfilter nooit schoon met water. Hierdoor zal de filter immers volledig verstoppen. Als uw heftruck een verwarmingssysteem heeft, dan kan de inlaatfilter van de verwarmingskast ook worden verwijderd om uit te blazen. Voor de motorfilter en de verwarmingsfilter kunt u alle informatie in de handleiding van uw heftruck vinden. Vergeet voor deze handelingen geen masker te dragen en uw heftruck op een daarvoor bestemde plaats af te blazen.

Tip 3: Gebruik een hogedrukreiniger

Nadat u het stof uit de kleine openingen van uw truck heeft geblazen, is het tijd om ook het chassis onder handen te nemen. Een hogedrukreiniger kan een zeer effectieve manier zijn om uw heftruck met zo weinig mogelijk inspanningen te reinigen. De pure kracht van het water zal het vuil wegspuiten, terwijl het water ook op smalle en moeilijk bereikbare plaatsen komt.

OPGELET: Water kan leiden tot elektrische problemen. Vooral ontstekingssystemen en boordcomputers zijn hier gevoelig voor. Een te krachtige waterstraal kan ook bepaalde componenten vervormen of verplaatsen. Wees dus extra voorzichtig.

Tip 4: Werk van boven naar beneden

Begin aan de bovenkant van de heftruck en werk systematisch naar beneden toe. Omdat het vuil dat loslaat naar beneden komt, is dit de beste manier om een truck snel en effectief te reinigen zonder onderdelen meer dan één keer schoon hoeven te maken.

Tip 5: Zeep, reinigingsmiddelen en chemicaliën

Een hogedrukreiniger zorgt er alleen voor dat grof vuil weggewassen wordt. Helaas is het geen wondermiddel en gaat uw truck er niet onmiddellijk terug als nieuw uitzien. Afhankelijk van het type hogedrukreiniger dat u gebruikt, kunnen speciale zepen, reinigingsmiddelen of chemicaliën ook nodig zijn. Lees daarom de instructies om er zeker van te zijn dat u het juiste gereedschap voor de klus gebruikt.


Meer weten over hoe uw heftruck schoon te houden?

Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.