Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
EKS - 01
Tips & tricks

Loopstrategieën voor orderpicken

Hoe korter de looproutes, hoe efficiënter het orderpicken in uw magazijn kan gebeuren. Helaas kan het vaak lang duren vooraleer een orderverzameltruck de kortste route gevonden heeft langs alle picklocaties. 

We lichten graag kort drie loopstrategieën toe die u kunnen helpen bij het verkorten van de looproutes in uw magazijn. Belangrijke voorwaarde om deze strategieën te kunnen toepassen: uw magazijn moet beschikken over een Warehouse Management System (WMS) waarmee u snel een efficiënte route langs de picklocaties kunt uittekenen.

Content Loopstrategie 01 Strategie 1: S-vorm

Slingeren door uw magazijn
De orderverzameltruck begint in de meest linkse gang waar een eerste order gepickt moet worden en rijdt helemaal tot het einde van deze gang. Vervolgens rijdt de truck rechtsaf en rijdt hij door de volgende gang met een pick terug naar voren. Zo beweegt de orderverzameltruck zich in een S-vorm door uw magazijn.

❌ Nadeel: de orderverzameltruck legt elke gang volledig af, ook als het order gepickt moet worden aan het begin van de gang.


Content Loopstrategie 02 Strategie 2: Largest gap

Lopen tot de grootste afstand
Door het hanteren van de strategie van de 'largest gap' moet de orderpicker niet volledig doorheen elke gang rijden. Uitgangspunt is de grootste afstand tussen twee picklocaties in een gang. De orderverzameltruck start met het rijden naar de achterkant van uw magazijn en rijdt vervolgens de eerste gang in tot hij het ‘grootste gat’ heeft bereikt. Vervolgens maakt de orderverzameltruck rechtsomkeer en rijdt hij  de volgende gang in. Deze benadering gebruikt de truck voor alle gangen. Wanneer de orderverzameltruck hiermee klaar is, werkt hij langs de voorkant alle gangen nog een tweede keer af. Deze keer om de picklocaties aan de andere kant van het 'grootste gat te bereiken.

❌ Nadeel: in het geval er slechts één order in een gang gepickt moet worden en de picklocatie bevindt zich aan de andere kant van de gang, dan zou de orderverzameltruck er beter aan doen om niet bij het 'grootste gat' om te draaien maar om door te rijden tot het einde van de gang en daar het order te picken. Dat is dan immers de kortste weg naar de picklocatie in de volgende gang.


Content Loopstrategie 03 Strategie 3: Combined

Combinatie van twee strategieën
Deze strategie combineert de voordelen van de S-vorm met die van de 'largest gap'. De orderverzameltruck gaat van start met de S-vorm strategie maar anticipeert telkens door te kijken naar de volgende gang. Zo kan de orderverzameltruck beslissen of het efficiënter is om door te rijden tot het 'grootste gat' of om rechtsomkeer te maken.


Meer weten over hoe efficiënt te orderpicken met loopstrategieën?

Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.