Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Stage Article - Vorken controleren op slijtage
Tips & tricks

Vorken heftruck controleren

Een dagelijkse controle van de vorken van uw heftruck verhoogt de veiligheid in uw magazijn. Bovendien merkt u zo schade of slijtage snel op en kunt u tijdig ingrijpen.

Slijtage aan de vorken van een heftruck ontstaat vaak aan de onderkant van de vorken, daar waar het vorkblad overgaat in de vorkrug. Door te zware lasten te heffen, kunnen de vorken vervormen of doorbuigen. Ook kleine scheurtjes of scherp opstaande randen kunnen een negatieve invloed hebben op de capaciteit van uw heftruck. We geven u hieronder graag enkele tips om de vorken van uw heftruck op een correcte wijze te controleren.

Tip 1: Meet de dikte van de vorken

U start best met het meten van de dikte van de vorken van uw heftruck aan de vorkrug. Vervolgens meet u de dikte aan de hiel. Als richtlijn kunnen we u meegeven dat een vork versleten is wanneer een vork 10% of meer van zijn originele dikte verloren heeft. Bij een slijtage van de vorken van 10% verliest uw truck ongeveer 20% van zijn capaciteit. U doet er bijgevolg goed aan om vorken die versleten zijn tijdig te vervangen.

Content Article - Vorken controleren op slijtage

Tip 2: Controleer op scherpe randen en scheuren

Scherpe randen en scheuren kunnen verwaarloosbaar lijken maar vaak zijn ze tekenen van slijtage. Ga daarom langzaam met uw hand over de vorken zodat u kunt nagaan of u scherpe randen voelt. Scherpe randen zijn bramen en kunnen er op termijn voor zorgen dat de vorken van uw truck afbreken. Om na te gaan of er haarscheurtjes in de vorken van uw heftruck zitten, dient u de vorken van dichtbij te onderzoeken. Haarscheurtjes zijn immers een andere factor waardoor vorken na enige tijd kunnen door- of afbreken.

Content Article - Vorken controleren op slijtage 01

Tip 3: Voorkom slijtage van vorken

Uiteraard is de slijtage van de vorken van uw heftruck afhankelijk van verschillende factoren, zoals de gebruiksduur en de dagelijkse belasting van uw truck. Wanneer uw heftruck ingezet wordt in meerploegendiensten en zware lasten dient te dragen, dan worden de vorken van uw truck vanzelfsprekend vaker belast dan bij occasioneel gebruik. Toch zijn er enkele aandachtspunten waarmee u rekening dient te houden om de levensduur van de vorken van uw truck te kunnen verlengen.

  • Stel de hefkettingen van uw heftruck zo af dat de vorken van uw truck de grond niet raken wanneer ze in gedaalde toestand zijn.
  • Wanneer u met uw truck rijdt, dan zorgt u er best voor dat de vorken lichtjes omhoog staan en de grond niet raken.
  • Elke heftruck heeft zijn maximum capaciteit. U heft met uw truck bij voorkeur dan ook niet meer. Het restdraagvermogen op het lastdiagram geeft u hiervan een duidelijke indicatie.
  • Het is niet voor iedereen weggelegd om vorken te repareren of aan te passen. Neem daarom geen risico’s en laat dit over aan specialisten.


Meer info?

Wilt u meer weten over hoe de vorken van uw heftruck te controleren?
Vul onderstaand contactformulier in en wij helpen u graag verder.