Call4Service
Contactformulier
Nieuwsbrief
Vacatures
Stage Klantvoorbeelden
DUURZAME LOGISTIEK

Modern kleimagazijn combineert productiviteit en architectuur

De ecologische filosofie van het bedrijf wordt belichaamd in het Ricola Kruidencentrum. De hal is gemaakt van klei, een natuurlijk bouwmateriaal. Het "hart" is een magazijnconcept gebaseerd op korte afstanden samen met 23 van onze energiezuinige vorkheftrucks. 

Een groot bedrijf met een kleine voetafdruk

Achter die zakken met Zwitserse kruidensnoepjes van Ricola schuilt een snoepwinkeltje. In Laufen, Zwitserland, houdt het hoofdkantoor van het bedrijf toezicht op de export naar meer dan 50 landen wereldwijd. De kern is het kruidencentrum op het bedrijfsterrein. In deze hal van ongeveer 3.600 vierkante meter wordt jaarlijks 1,4 miljoen ton verse kruiden gewassen, gedroogd, gesneden, opgeslagen en gemengd. Elk jaar verlaten 290 miljoen verpakkingen de naburige productielocaties. Met bijna 400 medewerkers moet de logistiek soepel verlopen.

De kernfilosofie van het bedrijf gaat boven alles: Milieubescherming. Alles is ecologisch opgezet bij Ricola - van natuurlijke ingrediënten tot de toeleveringsketen. Het Zwitserse familiebedrijf volgde alle ecotrends al lang voordat ze mainstream werden. Als toppunt van milieubewustzijn gaf Ricola sterarchitecten Herzog & de Meuron de opdracht om hun Kruidencentrum uit natuurlijk materiaal te ontwerpen: Het is het grootste gebouw van klei in Europa. Productie en efficiëntie hebben een hoge prioriteit, zodat alles achter gesloten deuren ook milieuvriendelijk is. Met name de magazijnlogistiek moet helpen de CO2-voetafdruk te verkleinen.

Magazijnconcept met ideaal ruimtegebruik

Ons magazijnconcept won in een wedstrijd. Het wordt gekenmerkt door optimaal ruimtegebruik en korte routes. In ons smallegangenmagazijn is alles in één lijn ontworpen. Alleen de minimale ruimte is nodig voor de gangbreedte tussen onze type B palletstellingen in het smallegangenmagazijn. Onze palletstellingen verbeteren het ruimtegebruik omdat ze opslag op grotere hoogte mogelijk maken. Onze vorkheftrucks zorgen voor een soepele materiaalstroom.

Energiebesparende vorkheftrucks

De EKX 513-serie smallegangentrucks werd aangepast aan de behoeften van het kruidencentrum. Het quarantainemagazijn, het snijsysteem en de menginstallatie werden bevoorraad door een EFG 216 k driewiel elektrische vorkheftruck. Een EJE C20 elektrische laagheffende truck ondersteunt de transporttechniek bij de productie in het naburige gebouw. Onze vorkheftrucks dragen ook bij aan een ecologische werking door hoge prestaties en een laag energieverbruik. Met de Jungheinrich draaistroomtechniek bereiken ze optimale effectiviteit en winnen ze energie terug bij het remmen. Eén acculading is voldoende voor twee volledige diensten.

"We hebben al veel goede ervaringen met de kwaliteit en betrouwbaarheid van de trucks en profiteren van de expertise van Jungheinrich op het gebied van magazijnuitrusting. Het was geen moeilijke beslissing", zegt Thomas Aeschlimann, bedrijfsleider kruidenteelt bij Ricola. "Dankzij de oplossing van Jungheinrich kunnen we onze interne logistieke processen in het magazijn efficiënt en duurzaam maken".

 

< terug naar het overzicht

 

Gebruikte oplossingen